AVRUPADA ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRELERİ
AVRUPADA ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRENİZİ KAYDETTİRİP EMEKLİ OLUN
Çok sayıda Avrupalı Türk ülkemize kesin dönüş yaptı. Almanya'da iken yeterince bilgi sahibi olmadığından dünyaya gelen çocuklarını sisteme işletmediler. Bir kısmı ise şu anda Almanya'da yaşıyor olmasına rağmen maalesef bu hakkını şu ana kadar kullanmadı. Bizler ise haklarınızı hatırlatmak istedim. Ayrıca benzer durum Avusturya ve Fransa'da görülmektedir.
Bilgileriniz olduğu üzere SGK Sosyal Güvenlik Kurumu yayınladığı 25.5.2010 tarihli 2010/68 sayılı Genelge ile 27.2.2009 tarihinde Almanya mevzuatında yapılan değişiklik ile çocuk yetiştirme süreleri bulunan ancak, Alman mevzuatı gereğince yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli olan 60 aylık prim ödeme şartını Türkiye’deki ve Almanya’daki hizmetleri ile birlikte 65 yaşını bitirecekleri tarihe kadar dolduramayanlara, eksik sürelerini borçlanarak 60 aylık prim ödeme şartını yerine getirip yaşlılık aylığı alma imkanı getirildiği duyurusunu yapmıştı duyuru ile kalmayıp tüm illere bu yönde talimat verilmişti.
Ancak aniden Almanya mevzuatında, ülkemize kesin dönüş yapmış olanların eksik sürelerini borçlanmalarına imkan veren yasanın, 11.8.2010 tarihinden geçerli olmak üzere Almanya’da yürürlükten kaldırılması üzerine yeni bir değişikliğe gitmek zorunda kalmıştı.08.12.2010 gün ve 2010/129 sayılı Genelge ile tüm teşkilatına yeni uygulamanın ne şekilde olacağı belirtilmişti. Buna göre, 10.8.2010 tarihine kadar Alman mevzuatında aranılan yaş şartını yerine getirmiş ve borçlanma talebinde bulunmuş olanlar hakkında yürürlükten kaldırılan kanun hükümlerinin uygulanacağı, bu tarihten sonra borçlanma talebinde bulunanların ise borçlanma imkanından yararlanamayacağı belirtilmişti.
Fakat Almanya’da çocuk yetiştirme süreleri bulunan ve kesin dönüş yapan Avrupalı Türklerin aşağıda bilginize sunulan çerçevede çocuk yetiştirme sürelerinin emeklilikte değerlendirilmesine devam edileceği de hüküm altına alınmıştı. Şöyle ki:
Almanya’da çocuk yetiştirmiş olanların öncelikle, Almanya sigorta kurumuna başvurarak Almanya’daki çocuk yetiştirme sürelerini tespit ettirmeleri gerekmektedir.
Almanya’da çocuk yetiştirme süreleri bulunan ve bu sürelerle Alman mevzuatına göre yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli olan 60 aylık prim ödeme şartını yerine getiremeyenler, eksik sürelerini ülkemiz ile Federal Almanya Cumhuriyeti Arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin 2. maddesinde sayılan mevzuatlardaki sigortalılık hallerinden birine tabi olarak ya da ülkemizde dışarıdan isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek veya yeni yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde sayılan hizmet sürelerinden birsine göre borçlanarak eksik sürelerini tamamlayabilecekleri bildirildi.Borçlanılacak süreler özetle ülkemizde çocuk ,askerlik,doktora,avukatlık stajı ve benzeri borçlanmalardan faydalanarak eksik sürelerin tamamlanması yoluna gidilebilecek.
Bu itibarla, çocuk yetiştirme süresi olanların öncelikle Almanya’daki çocuk yetiştirme sürelerinin tespitinin sağlanması, bunun için www.karahalilogluemeklilikmerkezi.com sayfasından “Çocuk Yetiştirme Sürelerinin/Çocuk Yetiştirmeden Dolayı Dikkate Alma Sürelerinin Tespiti Dilekçesi”ni (V 800 formunu) eksiksiz ve gerçeğe uygun olarak doldurduktan sonra ilgili Alman emeklilik kurumuna Bayreuth'e göndermeleri birinci öncelik olacak.
Almanya’daki çocuk yetiştirme süreleri ile ilgili olarak SGK İl Müdürlüklerine yapılacak başvurularda sigortalı ve hak sahiplerinin doğru bilgilendirilmesi merkez Ankara tarafınca özelikle vurgulanarak hak kayıplarının asgariye indirgenmesine gayret edilmesi sağlanmıştır.
Fransa ve Avusturya'da Durum
Fransa ve Avusturya'da ise çocuk dünyaya geldiğinde çocuk parası alınmakta ancak Avusturya Pensioner Kasa ve Fransa Sigorta Kurumu'na gerekli olan doğum raporu ve ilgili form imzalanıp gönderilmediği için maalesef Fransa'da trimes (carrier) , Avusturya'da ise prim gözükmediği için mağdur olmaktasınız. Mağduriyet hem ilgili ülkede yaşanır iken yurtdışı borçlanması yaptığınızda da ülkemizde yaşanmakta. İşin özü mutlaka çocuklarınızı er veya geç sisteme işletiniz