Aylıkların Bağlanmasında İzlenecek Yol
AYLIKLARINIZIN BAĞLANMASI SIRASINDA İZLEYECEĞİNİZ YOL
Yurtdışında geçen hizmetlerinizi istenilen belgeleri eklemek suretiyle borçlanıp ödeme yaptıktan sonra bu defa da emekli olabilmek için yaşınız, sigorta süreniz ve prim gün sayınız yerine gelmiş ise emekli olma talebinde bulunmanız gerekmekte. Sosyal Güvenlik Kurumu’nca emeklilik için aranılan bazı temel koşullar bulunmakta. Bunlar sırayla;
- Yurda kesin dönülmüş olması, ( çalışmama, sosyal yardım ve ikamete bağlı sigorta ödeneği almama)
- Size gönderilmiş olan tahakkuk ettirilen borcun emekliliğinize yetecek kadar sürenin ödenmiş olması,
- 5510 sayılı Kanunla mülga kanunların yürürlükteki hükümlerine veya sosyal güvenlik kanunlarına göre aylığa hak kazanılmış olması,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı başvuruda bulunulması,
Koşullarını yerine getirmeniz gerekir.
Yurda “kesin dönüş”; aylık tahsis talebinde bulunanların yurtdışındaki çalışmalarının sona ermesini, ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği almamaları olarak anlamanızda fayda var.
Borçlandığınız yurtdışı sürelerine göre;
Malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlanabilmesi için “Tahsis Talep, Beyan ve Taahhüt Belgesi’ne ek olarak “3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Talebinde Bulunanlara Mahsus Beyan ve Taahhüt Belgesi” ve yurtdışında çalıştığı işyerinden ayrıldığını, varsa ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir belgenin,
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için “Tahsis Talep, Beyan ve Taahhüt Belgesi” ile birlikte aylık bağlanacak olan hak sahibinin durumuna uygun olan belgelerin (öğrenci belgesi, kazanç belgesi, sağlık kurulu raporu ),
eklemeniz gerekir.
Emekli Aylığı Başvurunuz Nereye ve Nasıl Yapılmalı
Aylık başvurusu sırasında bizzat Kuruma başvuru şartınız kaldırıldı. Sizlere gerekli belgeler, usulüne uygun doldurulup imzalandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumunun borçlanma işlemini yapan birimine doğrudan başvuru yoluyla verilebileceğiniz gibi, yurtiçi veya yurtdışından posta yolu ile de gönderebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus göndereceğiniz posta iletilerinin iadeli taahhütlü, taahhütlü ve APS ile gönderilmesi halinde işleminiz postaya verildiği tarih esas alınır ve hak kaybına uğramazsınız.
Sosyal Güvenlik Kurumu bu güne kadar yapılan uygulamalarda aylık başvurusu sırasında çalıştığınız işyerinden ayrıldıklarını, yurtdışında ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneğinin sona erdiğini gösterir belgeyi temin etmenizde karşılaştığınız zorluklar dikkate alınarak, sadece yurtdışından başvuruda bulunacak olan sizlerin güncel tarihli hizmet belgesi vermeniz yeterli olmakta.
Emeklilik talep tarihinizden önceki bir ay içinde düzenlenen hizmet belgeleri, güncel tarihli belge olarak kabul edilmektedir.
Yurda kesin dönüş yaptıktan sonra aylık talebinde bulunanların vermeleri gereken hizmet belgesinin ise güncel tarihli olmasında bir zorunluluk bulunmamakta.
Yoklama Belgesi Zorunlu mu?
Yurtdışında Geçen Sürelerin Borçlandırılması ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmeliğe göre, borçlandıkları süreler dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananlar aylık alma şartlarının devam edip etmediği hususu, Sosyal Güvenlik Kurumunca, gerekli görülen zaman ve hallerde araştırılabilir. Söz konusu kimselerden altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulunmuş olanlar, yurtdışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını gösterir belgeleri, örneği Kurumca hazırlanan 3201 sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi ile birlikte söz konusu altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonra üç ay içinde SGK Kurumuna vermek zorundasınız.
SGK Kurumu, ilaveten 3201 sayılı Kanuna göre malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananların altı aydan daha uzun süre ile yurt dışında bulunup bulunmadıklarını, Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılacak protokolde belirtilen usul ve esaslar dahilinde her yıl alınacak kayıtlarla göre tespit edeceğini hüküm altına almıştır.
Yıl içinde aylık bağlananların yoklama işlemleri, takip eden yıldan itibaren başlatılır.
Yoklama işlemleri sonucunda altı aydan daha uzun süre yurtdışında bulundukları halde, yukarıda belirtilen belgeleri, belirtilen süre içinde SGK Kurumuna vermediği tespit edilenlerin aylıkları, yeni bir bildirim yapılmaksızın söz konusu belgelerin SGK Kurumuna intikaline kadar durdurulmakta.